PÅSKEN SOM VENDEPUNKT ved Anne Vejbæk

I skrivende stund (den 2. januar) er jeg stadig præget af den skuffelse, som lagde sig hen over os juleglade mennesker den 23. december, da biskopperne gav ’anbefaling’ eller ’tjenestebefaling’ om at aflyse julegudstjenesterne til og med Helligtrekonger. Det betød de facto, at julegudstjenesterne blev aflyst i næsten alle landets sognekirker. Nogle få steder blev der holdt såkaldte ’andagter’ – korte og uden fælles salmesang. En skrabet model af den normale gudstjeneste, som vi nok skal indstille os på fremover for at overholde sundhedsmyndighedernes og dermed kirkeministeriets opdaterede retningslinjer. Og selvfølgelig skal vi det. Vi kan da ikke sætte os ud over de gældende sundhedsmæssige retningslinjer. Det hverken kan eller vil vi. Og som erstatning for fællessangen vil vores dygtige kirkesanger synge salmerne solo. Det vil endda lyde smukt, og menigheden kan nynne med. Men stadigvæk: En kort liturgi uden fælles salmesang kan ikke kaldes en gudstjeneste; og den har intet med luthersk gudstjenestefejring at gøre. Fælles salmesang er nemlig den måde, hvorpå menighedens trosforståelse kommer til udtryk. Det skal man bare gøre sig klart. (se min mand, Svend Andersens, omtale nedenfor) For en præst må det på trods af alle de mange gode oplevelser, der har været i forbindelse med kirkelige handlinger, siges at have været et brydsomt år at se tilbage på, når der hverken har kunnet holdes jule- eller påskefest. Al vores opfindsomhed til trods! For opfindsomheden har da været stor, men rækker ikke til den dybde, der ligger i muligheden for lovprisning og fællessang, som vi afskæres fra. Lad os derfor se frem til den tid, hvor det igen bliver muligt. Vores statsminister lovede os i sin nytårstale, at påsken vil blive et vendepunkt med lysere dage. Lad os håbe på en ny begyndelse med frihed og glæde til os dødelige, frustrerede, ensomme og urolige mennesker. Lad os håbe, at hun får ret, så vi i det kommende år må opdage, at vi stadigvæk har brug for at høre forkyndelsen af evangeliet og i sang svare: Gud være lovet for sit glædelige budskab.
Med venlige nytårshilsner Anne Vejbæk